Асоціація ліпокаліну-2 з про-/антиатерогенними чинниками у хворих на цукровий діабет 2 типу - Gorshunska, M.Yu. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
Ліпокалін-2 (Лк2, асоційований із желатиназою нейтрофілів ліпокалін) являє собою адипокін, задіяний у процесах апоптозу та запалення. Припускають  подвійну роль Лк2 за умов ожиріння та інсулінорезистентності (ІР), але конкретні механізми не визначено. Мета: виявити зв’язки між рівнями Лк2 і  широким спектром про-/ антиатерогенних чинників у хворих на цукровий діабет 2 типу (ЦД2). Методи. Обстежено 61 хворого на ЦД2 (ч/ж: 34/27) з  субоптимальним або поганим глікемічним контролем та дисліпідемією, із надлишковою масою тіла або ожирінням. Контрольна група: 12 здорових осіб  відповідного віку. Визначили показники ІР, оксидативного стресу і системного запалення включно з адипокінами. Результати. В обстежених хворих на ЦД2  виявлено знижені рівні Лк2, які прямо та тісно корелювали з рівнями проатерогенної матриксної металопротеїнази-9 (ММП-9), що була від’ємно  асоційована з антиатерогенним високомолекулярним адипонектином за відсутності достовірного зв’язку останнього з Лк2. Не виявлено кореляцій Лк2 з  параметрами ІР та ожиріння. Висновок. Результати засвідчують подвійний ефект Лк2 щодо атерогенезу, а саме, проатерогенний вплив, обумовлений  комплексуванням із ММП-9, та можливі антиатерогенні властивості вільної форми Лк2 у хворих на ЦД2. Доведено обмежену інформативність Лк2 в якості  маркера метаболічних порушень, притаманних ЦД2.