Цитокіновий статус і субпопуляційний склад лімфоцитів периферичної крові хворих на цукровий діабет 2 типу та неалкогольною жировою хворобою печінки - Kondratyuk, K.О.; Bodnar, P.M.; Lysianyj, N.I.; Belskaya, L.N.; Potapova, A.I. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
Серед механізмів розвитку цукрового діабету 2 типу (ЦД2) одна з провідних ролей належить імунопатологічній ланці патогенезу. Виступаючи на етапі  маніфестації в якості відповіді на вплив пускових факторів, імунні порушення визначають у подальшому характер перебігу даної патології, у тому числі,  швидкість розвитку і виразність його специфічних ускладнень, зокрема неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖБП). Мета дослідження – вивчити вміст  цитокінів та основних субпопуляцій лімфоцитів у хворих із ЦД2 та НАЖБП. Під спостереженням перебувало 118 хворих, серед яких 64 пацієнта із ЦД2 та  НАЖБП (I група), 26 пацієнтів – із ЦД2 (II група) і 28 пацієнтів із НАЖБП (III група). Контрольну групу склали 25 умовно здорових донорів. Встановлено, що для  кожної з вивчених патологій, а саме, ЦД2, НАЖБП або їх поєднанні притаманний свій цитокіновий статус, який відображає як наявність запальних процесів,  так і спрямованість імунопатологічних реакцій в організмі. Виявлені зміни рівнів цитокінів та субпопуляційного складу лімфоцитів при поєднанні ЦД2 з  НАЖБП можна використовувати як для діагностики, так і для прогнозування несприятливого розвитку даної патології, зокрема розвитку запальної реакції в  печінці (підвищення рівня ІЛ-1β), інтенсивності та спрямованості імунопатологічних реакцій (підвищення ІНФ-γ, зниження ІЛ-4, зміни вмісту НК клітин),  інтенсивності розростання сполучної тканини і ступеня фіброзоутворення (підвищення рівня ІЛ-10). Висновки: 1. У хворих із ЦД2, НАЖБП або при поєднанні  даних патологій спостерігаються зміни цитокінового статусу, що відображають інтенсивність імунних реакцій запалення, їх спрямованість і можливий  прогноз фіброзоутворення в печінці. 2. Збільшення вмісту в крові ІЛ-1β, ІЛ-17 і ИНФ-γ свідчить про наявність високої запальної і імунопатологічної реакції у  хворих на ЦД2 та НАЖБП. 3. Знайдено дисбаланс у складі субпопуляцій лімфоцитів, що проявляється зниженням рівня клітин CD8+ і CD16+ в крові при  відносно стабільному рівні Т- хелперної (CD4+) субпопуляції клітин і збільшенням вмісту CD20+ клітин, що розвивається на тлі збільшеного вмісту  циркулюючих імунних комплексів. 4. У хворих із НАЖБП і ЦД2 відмічається підвищена апоптотична готовність лімфоцитів, що проявляється збільшенням  вмісту клітин CD95+ в крові. 5. Виявлені зміни рівнів цитокінів та субпопуляційного складу лімфоцитів при поєднанні ЦД2 з НАЖБП можуть бути використані  для діагностики та оцінки ступеня тяжкості порушень при даній патології.