Тестостеронзамісна терапія у чоловіків, хворих на цукровий діабет 2-го типу із синдромом недостатності тестостерону - Luchitsky, V.Ye.; Luchitsky, Ye.V.; Tron’ko, N.D. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
Мета роботи — дослідження впливу замісної терапії препаратом тестостерону пролонгованої дії на функціональний стан гіпофізарно-статевої системи,  клінічну симптоматику андрогенодефіциту у хворих на цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) з андрогенодефіцитом. Матеріали та методи. Обстежено 35  чоловіків, хворих на цукровий діабет 2-го типу, віком 39-72 років, із тривалістю діабету 2-14 років, із симптомами дефіциту тестостерону та рівнями  загального тестостерону (Т) в крові <10,4 нмоль/л. З метою замісної терапії використовували 1000 мг масляного розчину тестостерону ундеканоату.  Результати. Через 3 і 6 місяців після початку лікування відбулося вірогідне підвищення концентрації загального Т у крові до 14,6±0,9 нмоль/л і  17,0±0,7 нмоль/л відповідно vs 8,3±0,5 нмоль/л перед початком лікування (p<0,05). Вірогідних змін середніх рівнів лютропіну та естрадіолу на тлі лікування  не було. Клінічно значущих побічних ефектів не відзначено. Висновки. Приймання ін’єкційного тестостерону ундеканоату тривалої дії приводить до  нормалізації рівнів загального тестостерону та поліпшення еректильної функції у чоловіків із ЦД2 та андрогенодефіцитом.