Значення маркера Growth differentiation factor 15 як чинника ризику у хворих на цукровий діабет 2-го типу з гострим коронарним синдромом - Kopytsya, M.P.; Vyshnevska, I.R.; Petyunina, O.V.; Tytarenko, N.V.; Hil’ova, Ya.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) часто мають хворі з гострим коронарним синдромом (ГКС). В останніх дослідженнях обговорюється взаємозв’язок рівня  Growth differentiation factor 15 (GDF-15) із ЦД2. Метою роботи було вивчення зв’язку між рівнем GDF-15 і ЦД2 у хворих із ГКС. Матеріали та методи.  Обстежено 73 хворих із різними формами ГКС. Визначали рівні біомаркерів GDF-15 і N-terminal pro brain natriuretic peptide (NT-pro BNP). Період  спостереження становив 1 рік. Кінцеву крапку визначено як летальний кінець. Результати. З огляду на виявлені вірогідні відмінності рівня GDF-15  роведено  спробу оцінити прогностичну цінність визначення GDF-15 у хворих на ЦД2 за допомогою ROC-аналізу, граничним визначено рівень GDF-15 3894 пг/мл,  чутливість — 64% і специфічність — 75%. Висновки. Хворі з ГКС і ЦД2 частіше мали анамнез різних серцево-судинних захворювань і такі чинники ризику, як  низький рівень ЛПВЩ і підвищений — С-реактивного білка, ніж хворі без  ЦД. Рівень GDF-15 був вірогідно підвищеним у хворих ГКС, які мали ЦД2.