Пріоритетні аспекти цукрознижувальної терапії у хворих на цукровий діабет 2-го типу: проміжні результати першого всеукраїнського багатоцентрового дослідження ДіаДЕЯ (Дослідження проведено в рамках Всеукраїнського проекту для підвищення якості життя хворих - Korpacheva‑Zinych, O.V.; Lukashevych, P.Y.; Kushnareva, N.N.; Gurina, N.M.; Kovalchuk, A.V.; Prybyla, O.V.; Shyshkan‑Shyshova, K.A.; Korpachev, V.V.; Zalishchuk, K.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
Мета дослідження: оцінка ефективності та якості лікування хворих на цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) із використанням препарату Діаглізид® MR у вигляді  монотерапії або в комбінації з метформіном і гіполіпідемічною терапією. Матеріали та методи. Відкрита програма спостереження ДіаДЕЯ (Діаглізид® MR:  Доступність, Ефективність, Якість) здійснювалася в рамках Всеукраїнського проекту для підвищення якості життя хворих на ЦД 2-го типу. У дослідження було  включено 605 хворих на ЦД2 із рівнем HbA1c≥7,0%, без серйозної супутньої патології. Діаглізид® MR призначали пацієнтам у дозах від 30 мг/добу до 120 мг/ добу. Повторні обстеження проводили через 1 і 3 місяці після першого візиту, дози препарату корегували за необхідності. Наприкінці дослідного періоду  кількість учасників скоротилася до 529 хворих (335 жінок і 194 чоловіки). Результати. Через 3 місяці застосування Діаглізиду MR у вигляді монотерапії або  в  комбінації з метформіном і статинами в усіх групах пацієнтів на тлі стабільних антропометричних показників спостерігали суттєве поліпшення стану  углеводного обміну — рівень HbA1c знизився на 1,3%. У 96 пацієнтів із вперше виявленим ЦД2 зафіксовано ліпший гіпоглікемічний ефект (Δ=1,56±0,05%;  Δ%=19±0,5%) порівняно з результатом у загальній групі (Δ=1,4±0,05%; Δ%=15,5±0,5%; р<0,05). Антиатерогенний ефект терапії полягав у зниженні  артеріального тиску та змінах ліпідного спектра крові, більш виражених на тлі приймання статинів. Враховуючи доведену фармакокінетичну  біоеквівалентність оригінальним препаратам і результати порівняльного аналізу, можна стверджувати, що застосування вітчизняних препаратів гліклазиду  та метформіну дозволить істотно заощадити кошти. Висновки. Показано  високу ефективність застосування препарату Діаглізид® MR як у вигляді  монотерапії, так і в комбінації з метформіном і гіполіпідемічними засобами щодо корекції показників вуглеводного обміну та ліпідного спектра крові.