Стрес і фітоестрогенізація у неонатальний період як чинники гіпофертильності самців щурів - Chistyakova, E.Ye.; Velichko, N.F.; Smolenko, N.P.; Karpenko, N.O. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
З метою визначення наслідків дії емоційного стресу або/та надмірного надходження фітоестрогенів під час молочного вигодовування для перебігу процесів  програмування, дозрівання та функціонування репродуктивної функції у самців щурів досліджено здатність до відтворення. Результати. Виявлено,  що дія емоційного стресу у цей критичний період призводить до зниження копуляторної активності та плідності (більше ніж на 40%) у дорослих самців. Вживання  фітоестрогенів на тлі стресування у підсосний період посилює вираженість цих наслідків, результатом чого є збільшення відсотка самців, які не здатні  спаровуватися та отримувати життєздатних нащадків. Висновок. Емоційний стрес і надмірне надходження фітоестрогенів під час молочного вигодовування  можуть бути чинниками диспрограмної гіпофертильності дорослих самців.