Вплив іонів літію на стероїдогенез і рівень експресії протеїнкінази ERK у тканині кори надниркових залоз - Levchuk, N.I.; Lukashenia, O.S.; Kovzun, O.I.; Mikosha, O.S. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
Відомо, що препарати літію використовують у лікуванні психічних розладів. Натомість ефекти  іона, пов’язані з процесами синтезу стероїдних гормонів у корі надниркових залоз, вивчено  недостатньо. Мета. Дослідити вплив різних концентрацій літію  хлориду in vitro на вміст 11-  гідроксикортикостероїдів (11-ОКС) і рівень експресії тотальних форм ERK1/2 у тканині  надниркових  залоз. Матеріали та методи.  У дослідах in vitro використано поопераційну адренокортикальну тканину  та тканину надниркових залоз орських свинок. Кількісне визначення  рівня 11-ОКС  проводили флуориметричним мікрометодом. Рівень експресії ERK1/2 вивчали за допомогою вестерн- блот-аналізу. Результати. Інкубація зрізів  позапухлинної тканини надниркових залоз людини з літію  хлоридом приводить до підвищення рівня 11-ОКС у живильному середовищі та рівня експресії  ERK1/2  у тканині надниркових залоз морських свинок. Висновок. Стимуляція синтезу кортикостероїдів за умов  дії літію хлориду в адренокортикальній  тканині in vitro може бути опосередкованою ERK1/2.