Ремоделювання серця та судин у хворих на гіпотиреоз, асоційований з артеріальною гіпертензією - Zubkova, S.T.; Mikhaylenko, O.Yu. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
У статті наведено результати дослідження особливостей змін структурних і гемодинамічних показників серцево-судинної системи у хворих на гіпотиреоз,  асоційований з артеріальною гіпертензією (АГ), які оцінювали методами ехокардіографії та дуплексного ультразвукового сканування брахіоцефальних  судин й артеріальних мозкових судин вілізієвого кола (ВК). Обстеження проведено із застосуванням апарата Phillips IE33 у 46 хворих на гіпотиреоз у  поєднанні з АГ, у 45 хворих на АГ без захворювань щитоподібної залози та у 29 осіб контрольної групи. Виявлено ознаки гіпертрофії лівого передсердя,  асиметричної гіпертрофії лівого шлуночка та ремоделювання судин: їх деформації, порушення еластичності, збільшення діаметра, потовщення КІМ,  зменшення лінійної швидкості кровобігу одночасно в 2 або 3 відділах сонної артерії, основних артеріях ВК, наявність атеросклеротичних бляшок, які у 80%  пацієнтів здебільшого мали гетерогенну структуру. Встановлені зміни судин були частішими та більш вираженими у хворих на гіпотиреоз у поєднанні з АГ,  ніж у пацієнтів лише з АГ.