Рівні гонадотропних і статевих гормонів у чоловіків, хворих на рак щитоподібної залози в динаміці лікування - Luchytsky, V.Ye.; Luchytsky, Ye.V.; Zubkova, G.A.; Rybalchenko, V.M.; Skladanna, I.I.; Gulevatyi, S.V.; Volynets, I.P. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
Мета дослідження — вивчення стану гіпофізарно-статевої системи у чоловіків, хворих на рак щитоподібної залози, на різних етапах лікування. Матеріали та  методи. Обстежено 24 чоловіки репродуктивного віку (21-40 років), хворих на РЩЗ, і 26 практично здорових чоловіків (віком 20-45 років). Усім обстеженим проводилося визначення концентрації загального та вільного тестостерону (Тзаг., Тв.), лютропіну (ЛГ), фолітропіну (ФСГ), естрадіолу (Е2) і  пролактину (ПРЛ), сексстероїдзв‘язуючого глобуліну (ССЗГ), антиспермальних антитіл (Ас/ат) у сироватці крові. Хворих на РЩЗ обстежували перед  тиреоїдектомією, через 1 місяць після її проведення (перед застосуванням радіойодтерапії, в стані гіпотиреозу) та через 4 і 12 місяців після 1-го курсу радіойодтерапії. Рівень гормонів визначали імуноферментним методом (аналізатор Stat Fax 3200) стандартними наборами фірми DRG. Результати.  Середні концентрації Тзаг., Тв. у крові у чоловіків із РЩЗ перед лікуванням, через 4 і 12 місяців після першого курсу радіойодтерапії вірогідно не  відрізнялися від показників у контрольній групі, а середній рівень Е2 був вірогідно підвищеним. Середні рівні ФСГ були вірогідно підвищеними у чоловіків із  РЩЗ через 4 місяці після 1 курсу радіойодтерапії, але через 12 місяців були нижчими, ніж у контрольній групі та групі пацієнтів через 4 місяці. Середні  показники ЛГ у пацієнтів після 1-го курсу радіойодтерапії вірогідно не змінювалися. У чоловіків із РЩЗ були вірогідно підвищеними середні рівні Ас/ат через  4 і 12 місяців після 1-го курсу радіойодтерапії.