Радіонуклідна діагностика гемодинамічних порушень у чоловіків із цукровим діабетом 2-го типу - Zubkova, G.A.; Luchytsky, V.Ye. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2019)
Серцево-судинні захворювання є найбільш поширеною у світі патологією та призводять до інвалідизації та ранньої смерті. З їх розвитком тісно пов’язано цукровий діабет 2-го типу (ЦД2), поширеність якого наразі досягла масштабів пандемії. Рання діагностика судинних уражень різних органів і систем у чоловіків із ЦД2 дає можливість за умов вчасного та адекватного лікування запобігти або сповільнити розвиток серцево-судинних подій: інфарктів та інсультів. Мета — дослідження стану тестикулярного, ниркового та мозкового кровобігу в чоловіків, хворих на ЦД2, із використанням радіонуклідного методу. Матеріали та методи. Обстежено 80 чоловіків, хворих на ЦД2, віком від 30 до 65 років. Дослiдження стану кровобігу в нижніх кінцівках, нирках, мозковій тканині та яєчках виконували на сцинтиляцiйній томографiчній гамма-камері ГКС‑301Т (СКТБ ≪Оризон≫). Результати. В обстежених спостерігали однотипні зміни в обох яєчках у вигляді сповільнення кровобігу в судинах великого, середнього та дрібного калібру, а також збільшення часу повного яєчкового кровообігу. На ранніх стадіях нефропатії у хворих на ЦД2 чоловіків уповільнюється кровобіг у капілярах. У хворих на ЦД2 виявлено вірогідне збільшення часу мозкового кровобігу. Висновок. У пацієнтів із ЦД2 мікроангіопатія передує розвитку макроангіопатії та діагностується радіонуклідними методами ще перед появою клінічної симптоматики.