Рівень прозапальних цитокінів у сироватці крові хворих на цукровий діабет 1-го та 2-го типів із діабетичними артропатіями - Orlenko, V.L. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2019)
Ураження суглобів за цукрового діабету (ЦД) є поширеним ускладненням і пов’язано з виникненням дегенеративно-дистрофічних змін у навколосуглобових структурах. Мета роботи — вивчити рівень прозапальних цитокінів у хворих із діабетичною артропатією та їх можливий вплив на розвиток цього ускладнення. Матеріал і методи. Обстежено 1178 пацієнтів, яких розподілили на групи залежно від типу діабету, наявності та ступеня діабетичної артропатії. Рівні цитокінів у сироватці крові визначали імуноферментним методом. Результати. У пацієнтів із діабетичною артропатією вірогідно підвищено рівні ЧНП-α (за ЦД1 — на 44,5%, за ЦД2 — на 42,9%). Виявлено прямий кореляційний зв’язок між ступенем ураження суглобів і рівнями ЧНП-α та ІЛ‑6. Для ІЛ‑1, S ІЛ‑6R таких зв’язків не виявлено. Висновки. Ризик розвитку артропатії за ЦД1 зі збільшенням рівня ЧНП-α збільшується в 1,7 раза, зі збільшенням показника ІЛ‑6 — в 1,5 раза, за ЦД2 — в 1,8 раза та 1,3 раза відповідно. ЧНП-α та ІЛ‑6 можуть бути маркерами наявності та прогресування артропатії у хворих на цукровий діабет.