Динаміка ехокардіографічних показників на тлі застосування альфа-ліпоєвої кислоти та цинку сульфату у постінфарктних хворих із цукровим діабетом 2-го типу - Altunina, N.V.; Lyzogub, V.G. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
У статті наведено дані ехокардіографічного обстеження 44 пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу, які перенесли не-Q-інфаркт міокарда, та їх динаміка під впливом 4-місячного комбінованого лікування альфа-ліпоєвою кислотою з цинку сульфатом. Результати. Виявлено вірогідне зменшення порожнин ЛП (р<0,05) і ПП (р<0,05), зниження максимальної швидкості пізнього піку діастолічного наповнення — Vа на тристулковому клапані (р<0,05), часу сповільнення раннього діастолічного наповнення ПШ — DT (р<0,05), вірогідно збільшилося співвідношення швидкостей раннього та пізнього піків діастолічного наповнення (Vе/Vа) ПШ (р<0,05), також зафіксовано підвищення ФВ ЛШ (р<0,05). Дослідження систолічного кровобігу з вихідного відділу ПШ показало вірогідне зниження Рла (р<0,05). Висновки. Чотиримісячне застосування альфа-ліпоєвої кислоти та цинку сульфату в комплексному лікуванні хворих на цукровий діабет 2-го типу, які перенесли не-Q-інфаркт міокарда, поліпшує релаксацію та скорочувальну функцію серця, зумовлює зменшення розмірів передсердь і знижує середній тиск в ЛА.