Доплерографія судин статевого члена у чоловіків з еректильною дисфункцією та цукровим діабетом 2-го типу - Luchytskiy, V.E.; Shelkovoy, E.A. Shelkovoy; Luchytskiy, E.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
Однією з найчастіших загальних хронічних дисфункцій у чоловіків після 40-річного віку є еректильна дисфункція (ЕД). Поширеність і тяжкість ЕД зростають із віком і на тлі коморбідних станів — цукрового діабету 2-го типу (ЦД2), вісцерально-абдомінального ожиріння, артеріальної гіпертензії та серцево-судинних захворювань. Більшість випадків ЕД є наслідком гемодинамічної дисфункції з артеріальною (близько 80%) або венозною недостатністю. Одним із найточніших показників у діагностиці гемодинамічних порушень артерій є дуплексне ультразвукове сканування судин. Мета даного дослідження — дослідити особливості васкулогенних порушень у пацієнтів з ЕД на тлі ЦД2 за допомогою дуплексного ультразвукового сканування пенільних судин. Матеріали та методи. Визначення стану пенільного кровобігу в режимі дуплексного ультразвукового сканування проведено у 27 чоловіків, хворих на ЦД2 та ЕД (середній вік — 50,1±1,2 року, тривалість ЦД — 9,1±2,0 року, тривалість ЕД — 4,7±2,2 року). Результати. У хворих на ЦД2 та ЕД виявлено зниження ПСШ кровобігу в a. dorsalis penis (22,0±0,6 см/с) порівняно з чоловіками контрольної групи (24,8±0,8 см/с, р<0,01). Резистентний (Ri) та пульсаційний індекси (Pі) у дослідженні a. cavernosum були вірогідно нижчими у хворих на ЦД2, ніж у чоловіків контрольної групи у стані спокою. Реакція на фармакологічну індукцію ерекції у хворих на ЦД2 була менш інтенсивною порівняно з такою у чоловіків контрольної групи на 5, 15, 30-й хв.Висновки. Виявлене зниження індексу резистентності та пульсаційного індексу у хворих на ЦД2 та ЕД порівняно з показниками чоловіків контрольної групи як у фазі спокою, так і в динаміці фармакологічної індукції ерекції у дослідженні a. сavernosum свідчить про формування змішаної артеріо-венозної недостатностіз превалюванням артеріального компоненту у цієї категорії хворих.