Морфофункціональний стан щитоподібної залози після впливу нормобаричної гіпоксичної газової суміші - Yanko, R.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
Мета роботи — дослідити морфофункціональні зміни ЩЗ молодих щурів після впливу нормобаричної гіпоксичної газової суміші (ГГС) саногенного рівня. Результати. Досліджували вплив дозованої нормобаричної ГГС у переривчастому режимі на морфофункціональні показники щитоподібної залози (ЩЗ) 3-місячних щурів лінії Wistar. Після 28-добового впливу ГГС (12% кисню в азоті) в ЩЗ тварин зменшився внутрішній діаметр фолікулів, збільшилися висота тиреоцитів, чисельність інтерфолікулярних острівців, резорбційних вакуолей у колоїді фолікулів, знизився індекс накопичення колоїду, зменшилася кількість елементів сполучної тканини в залозі. Висновки. Дозована нормобарична ГГС саногенного рівня посилює функціональну активність ЩЗ молодих тварин.