Роль мітоген-активованої протеїнкінази (МАРК) у проліферативних процесах у пухлинах щитоподібної залози люд ини - Guda, B.B.; Pushkarev, V.M.; Pushkarev, V.V.; Kovalenko, A.Ye.; Taraschenko, Y.M.; Zhuravel, O.V.; Zinych, P.P.; Zurnadzhy, L.Y.; Kovzun, O.I.; Tronko, M.D. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
Вивчали експресію та активацію головної ефекторної кінази мітогенного каскаду — позаклітинної сигнал-регульованої кінази 1/2 (ERK1/2) і вміст ядерного антигену проліферуючих клітин (PCNA) в нормальних тканинах, доброякісних і високодиференційованих злоякісних (із метастазами та без метастазів) пухлинах щитоподібної залози (ЩЗ) людини. У злоякісних пухлинах і тканині фолікулярних аденом спостерігалася підвищена експресія PCNA, і кількість антигену в пухлинній тканині, крім фолікулярної карциноми, перевищувала його кількість в умовно нормальній тканині. Важливо відзначити, що в інкапсульованих папілярних карциномах це перевищенняскладало 85%, тоді як у неінкапсульованих, метастатичних пухлинах вміст PCNA був у середньому більше ніж у 3 рази вищим за норму, а в найбільш агресивних пухлинах із метастазами в легенях — навіть у 4 рази. Кількість PCNA в тканині ЩЗ може бути одним із діагностичних і прогностичних маркерів, а розробка ефективних інгібіторів антигену може бути перспективним напрямком у лікуванні раку ЩЗ. Загальний вміст ЕRК в усіх досліджених пухлинах, крім зоба, був значно нижчим у пухлинній тканині порівняно з нормальними тканинами. Фосфорилювання (активність) ERK було майже повністю пригнічено в пухлинах, але не в нормальній тканині. Очевидно, активність ERK не пов’язана з проліферативними процесами в пухлинній тканині ЩЗ. Обговорюються можливі механізми пригнічення активності MAPK каскаду в пухлинах ЩЗ.