Хлодитан, мітотан, о,п’-ДДД — сучасні погляди й оцінки - Mikosha, A.S.; Kovzun, E.I.; Tron’ko, N.D. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2017)
В огляді узагальнено клінічні та експериментальні дані досліджень, присвячених о,п’-ДДД (мітотан, лізодрен). Клінічний досвід свідчить про ефективність застосування о,п’-ДДД у хворих із неоперабельним раком кори надниркових залоз. Він використовується також для лікування пацієнтів із хворобою Іценка – Кушинга та гіперкортицизмом, зумовленим ектопічною секрецією АКТГ. У клітинах кори надниркових залоз о,п’-ДДД викликає цілу низку структурних і біохімічних змін, що зумовлюють пригнічення синтезу стероїдних гормонів і розвиток апоптозу. Серед біохімічних порушень, що викликаються о,п’-ДДД у корі надниркових залоз, особливе значення має зниження активності ферментів, які відновлюють NADP, зниження вмісту глутатіону та зміна складу й властивостей мітохондріальних мембран. Імовірно, порушення біохімічних властивостей мітохондрій становить підґрунтя адренокортиколітичної дії о,п’-ДДД.