Терапія мезенхімальними стовбуровими клітинами – інноваційний підхід до лікування цукрового діабету 2-го типу - Mykhalchyk , L.M.; Shamshur , M.V.; Horban , D.A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) є поширеною патологією із високим рівнем захворюваності та ускладнень, пов’язаних із серцево-судинною системою. Традиційні медикаментозні методи лікування часто не забезпечують належ- ного контролю глікемії, що спонукає до пошуку нових терапевтичних підходів. Одним із перспективних напрямків є застосування мезенхімальних стовбурових клітин (МСК), які мають здатність до проліферації, диференціації та потужні імуномодулювальні властивості. Мета: аналіз сучасних даних про ефективність та безпеку застосування МСК як до- повнення або альтернативи класичній терапії ЦД2. Методи. Проаналізовано 10 клінічних досліджень, опублікова- них у період із 2005 до 2025 року, із використанням літературних джерел баз PubMed, Science Direct, Google Scholar та Clinical Trials. В оцінці враховувалися зміни основних лабораторних показників: рівня глюкози крові натщесерце, глікованого гемоглобіну (HbA1c), С-пептиду, а також ефекти на ускладнення ЦД2 та профіль безпеки МСК-терапії. Результати. Встановлено, що введення МСК сприяє вірогідному зниженню HbA1c, рівнів глюкози натщесерце та по- кращенню функціонального стану β-клітин підшлункової залози. Найбільш виражений ефект спостерігався при дозах понад 1 млн клітин на кг маси тіла та при повторних введеннях. Показано, що терапія МСК має виражену протизапальну та імуномодулювальну дію, що дозволяє знизити інсулінорезистентність. Побічні ефекти при застосуванні МСК були мі- німальними та скороминучими, важких небажаних реакцій не зафіксовано. Висновки. МСК-терапія є перспективним, безпечним і ефективним підходом у лікуванні ЦД2, дозволяючи суттєво покращити контроль глікемії та зменшити ризи- ки серцево-судинних ускладнень. Для подальшого впровадження в клінічну практику необхідні додаткові дослідження щодо оптимальних режимів введення.