Зонулін як можливий ранній індикатор метаболічних розладів у дітей та підлітків - Bolshova, O.V.; Malinovska, T.M.; Kvachenyuk , D.A.; Lukashuk , I.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
У багатьох країнах спостерігається тенденція до зростання кількості пацієнтів, зокрема дітей і підлітків, із метаболічними розладами, такими як інсулінорезистентність (ІР), метаболічний синдром, ожиріння, порушення то- лерантності до глюкози, цукровий діабет 2-го типу (ЦД2), які призводять до важких наслідків для здоров’я людини. Значна кількість досліджень свідчить про те, що кишкова мікробіота суттєво впливає на розвиток метаболічних пору- шень (МП), а перспективним біологічним неінвазивним біомаркером підвищеної кишкової проникності вважають зо- нулін людини – єдиного відомого фізіологічного модулятора, який збільшує проникність кишківника шляхом взаємодії з рецептором клітин ссавців із подальшою активацією внутрішньоклітинної сигналізації, що призводить до руйнування міжклітинних щільних контактів. Цей огляд зосереджений на дослідженнях, які вказують на те, що зонулін є головним регулятором кишкової проникності, пов’язаним із розвитком хронічних метаболічних захворювань у дитячому та під- літковому віці. Зонулін може відігравати роль не лише як маркер порушення кишкової проникності, але й як можливий показник ранніх МП у дітей та підлітків із надмірною масою тіла (МТ)/ожирінням, допомагає виявляти дітей та підлітків із ризиком МП навіть на ранній стадії та впроваджувати цілеспрямовані та своєчасні профілактичні засоби. Мета. Про- вести аналіз літературних даних щодо визначення ролі зонуліну як раннього маркера МП у дітей та підлітків. Матеріал і методи. Проведено комплексний огляд літератури, використовуючи відповідні ключові слова в пошукових системах PubMed, Scopus і Google Scholar. За ключовими словами «зонулін», «метаболічні розлади», «інсулінорезистентність»; «ожиріння», «цукровий діабет 2-го типу» «кишкова проникність», «діти та підлітки» для поглибленого аналізу було віді- брано 61 літературне джерелo. Висновки. Літературні дані свідчать, що кишкова мікробіота суттєво впливає на розви- ток МП, а важливим фактором, що бере участь у регуляції проникності кишкового бар’єра, є зонулін – ендогенний білок, який модулює міжклітинні щільні контакти в епітелії тонкого кишківника. Підвищення рівня зонуліну може слугувати раннім діагностичним маркером МП у дитячому та підлітковому віці. Згідно з результатами досліджень, підвищені рівні зонуліну асоціюються з надмірною МТ/ожирінням, ІР, ЦД2 та іншими МП як у дорослих, так і в дітей. Подальші досліджен- ня необхідні для поглибленого розуміння патофізіологічної ролі зонуліну, а також для розробки ефективних методів профілактики та лікування МП.