Комбінована терапія пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу: міжнародні рекомендації і власний досвід - Sokolova, L.K.; Bolharska, S.V.; Ostroverkhova, G.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2017)
Хронічна гіперглікемія з прогресуванням цукрового діабету 2-го типу (ЦД2) вимагає інтенсифікації цукрознижувальної терапії із застосуванням комбінації декількох препаратів. Згідно з міжнародними рекомендаціями у виборі раціональної комбінованої цукрознижувальної терапії пріоритетними є їх ефективність і мінімізація небажаних явищ — гіпоглікемії та підвищення маси тіла. Аналог глюкагоноподібного пептиду-1 — ліраглутид у складі комбінованої цукрознижувальної терапії з пероральними препаратами або інсуліном забезпечує поліпшення контролю глікемії, не збільшуючи ризику гіпоглікемії і набирання зайвої ваги. З огляду на ці переваги Американська асоціація клінічних ендокринологів й Американський коледж ендокринології рекомендують застосування ліраглутиду як першого препарату другої лінії терапії пацієнтів із ЦД2. Висновок. Клінічний досвід підтверджує ефективність і безпеку застосування ліраглутиду (Віктоза®) в складі комбінованої цукрознижувальної терапії пацієнтів із ЦД2, ожирінням і коморбідною патологією.