Сучасний стан проблеми передопераційної диференціальної діагностики неінвазивних фолікулярних пухлин щитоподібної залози з ядерними змінами, властивими папілярній карциномі - Chumak, K.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Резюме. Виділення неінвазивних фолікулярних пухлин щитоподібної залози з ядерними змінами, властивими папілярній карциномі (noninvasive follicular thyroid neoplasm with papillary-like nuclear features, NIFTP) в окрему категорію пухлин у 2016 році викликало значний резонанс у цитологічній спільноті та стало поштовхом для численних дискусій щодо необхідності перегляду підходів до цитологічної діагностики папілярних карцином (ПК) щитоподібної залози (ЩЗ) для запобігання гіпердіагностиці. NIFTP становлять близько 6% від усіх випадків ПК ЩЗ, зокрема в Європі цей показник становить близько 10%, тоді як в Азії лише 2%. Більшість досліджень поведінки NIFTP вказують на відсутність метастазування в пацієнтів із цими утворами. Оскільки такі пухлини відповідають цитоморфологічним критеріям ПК, виникли обґрунтовані побоювання, що вони можуть потрапляти до VI категорії Bethesda, що, своєю чергою, може призвести до вибору більш агресивних методів лікування, ніж було б доцільно в таких випадках. Через майже 9 років після виділення NIFTP, вони досі залишаються сірою плямою в передопераційній діагностиці утворів ЩЗ. На сьогодні все ще не існує інструментів для надійної диференціальної діагностики NIFTP до отримання гістопатологічного висновку. Така невизначеність ставить серйозний виклик перед цитоморфологами та лікарями. Даний огляд літератури має на меті розкрити сучасний стан проблеми передопераційної діагностики NIFTP, проаналізувати можливість диференціації NIFTP на основі їх ультрасонографічних, цитоморфологічних та молекулярних характеристик, а також розглянути можливі шляхи розв’язання проблеми NIFTP у передопераційній діагностиці.