Визначення мутацій в гені RET для діагностики синдромів медулярної карциноми щитоподібної залози - Komisarenko , I.I.; Guda, B.B.; Kroups’ka, I.V.; Mazov, A.V.; Gulkovskyi, R.V.; Gerashchenko, G.V.; Pushkarev, V.M.; Levchuk, N.I.; Kobrynska, N.Ya. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Резюме. Медулярна карцинома щитоподібної залози (МТС) виникає з неепітеліальних парафолікулярних клітин (С-клітин). МТС може бути спадковою (25%) або спорадичною (75%). Активуючі зародкові мутації RET виявляють у 95–98% спадкових MTC, тоді як соматичні мутації RET присутні в 25–40% спорадичних MTC. Мета. Метою дослідження було визначення мутацій гена RET у кодонах 634 і 918, які асоціюються з найвищим ризиком MTC. Матеріали та методи. Цільну кров отримували стандартною венепункцією. Геномну ДНК виділяли за допомогою набору EliGene® Blood DNA Isolation kit. Ампліфікацію ДНК проводили методом ПЛР з використанням праймерів, специфічних для ділянок екзонів 10, 11 і 16 гена RET, які можуть містити мутації. Секвенування наступного покоління для геномних ДНК кожного зразка було виконано за допомогою Ion Ampliseq Cancer Hotspot Panel v2 згідно з інструкціями виробника. Результати. Серед усіх досліджених зразків лише зразок № 2 має гетерозиготну мутацію p.M918T. У результаті секвенування геномної ДНК 7 пацієнтів із діагнозом MTC у чотирьох пацієнтів було виявлено чотири різні патогенні спадкові мутації гена RET. Висновки. Визначення мутацій у гені RET є перспективним підходом для встановлення діагнозу при лікуванні спадкових форм МТС і дозволяє планувати подальші напрямки терапії. Метод PCR-RFRP (polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism) дозволяє виявити окремі мутації в гені RET та інших генах, пов’язаних із найвищим ризиком МТС (M918T, C634F і A883F). Враховуючи популяційні частоти різних патогенних варіантів гена RET в Україні, метод PCR-RFRP може стати ефективним інструментом скринінгу. Секвенування наступного покоління дозволяє проаналізувати всю послідовність гена RET та інших генів і виявити набагато більший спектр варіантів, включаючи раніше неописані.