Вплив посттравматичного стресового розладу на показники вуглеводного та ліпідного обміну, метаболічний вік цивільних жінок під час війни - Shatylo, V.B.; Naskalova, S.S.; Asanov, E.O.; Pysaruk, A.V.; Bondarenko, O.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Резюме. Наслідками посттравматичного стресу, пов’язаного з війною, є не тільки розлади психічного здоров’я, а й різноманітні несприятливі зміни фізичного функціонування, зокрема, метаболічні порушення. Попередні дослідження показали зв’язок між посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) і ожирінням, метаболічним синдромом і діабетом 2-го типу у ветеранів війни. Також встановлено, що ПТСР пришвидшує біологічне старіння на клітинному рівні. Проте вплив ПТСР на частоту та прояви метаболічних розладів у цивільних жінок залишається недостатньо дослідженим. Мета. З’ясувати вплив ПТСР на стан вуглеводного та ліпідного обміну, метаболічний вік і темп метаболічного старіння жінок під час війни. Матеріал і методи. Під час війни обстежено 120 цивільних жінок вікової групи 30-79 років без клінічно значущих захворювань, серед яких було 94 особи без ПТСР та 26 із ПТСР. Для порівняння використано дані 79 жінок такого ж віку, обстежених до війни. Обстеження включало аналіз опитувальників PCL-5, імуноферментні методи визначення в плазмі крові кортизолу та інсуліну, біохімічні методи визначення глюкози в плазмі та ліпідів у сироватці крові, розрахунок метаболічного віку і темпу метаболічного старіння. Результати. Під час війни жінки без ПТСР, порівняно з обстеженими до війни, мали вищу концентрацію інсуліну в плазмі та індекс інсулінорезистентності, проте рівень глюкози в крові ще не змінився. Жінки із ПТСР, окрім вищих показників концентрації інсуліну та індексу інсулінорезистентності, під час війни мали статистично значимо вищий рівень глікемії натще. У всіх вікових групах жінок із ПТСР частка осіб із предіабетом вища, ніж до війни. У молодих жінок із ПТСР дисліпідемії виявлялись частіше, ніж до війни. У жінок із ПТСР збільшується темп метаболічного старіння. Висновок. Під час війни у жінок із ПТСР виникає інсулінорезистентність, яка призводить до розвитку предіабетичних порушень вуглеводного обміну. У жінок із ПТСР, порівняно із довоєнним рівнем, збільшується частота виявлення дисліпідемій, зростає метаболічний вік та пришвидшується темп метаболічного старіння.