Тренди захворюваності на рак щитоподіб. залози серед дітей та підлітків України, постраждалих внаслідок Чорноб. катастрофи, вплив підвищення проліферативної активності на клініко-гістопатологічні характеристики радіогенних папілярних тиреоїдних карцином - Bogdanova, T.I.; Shpak, V.M.; Zurnadzhy, L.Yu.; Bolgov , M.Yu.; Burko, S.V.; Degtyaryova, T.L.; Chernyshov, S.V.; Gulevatyi, S.V.; Gulak, L.O.; Mazuryk, N.Ya.; Tronko, M.D. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2025)
Резюме. У статті наведено огляд основних результатів, отриманих за завершеною у 2024 році науково-дослідною роботою (НДР). Метою дослідження було продовжити моніторинг захворюваності на рак щитоподібної залози (РЩЗ) в дітей та підлітків України, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також визначити можливість зв’язку між проліферативною активністю, інвазійними властивостями пухлин, наявністю BRAFV600E мутації та розвитком рецидивів захворювання при радіогенній та спорадичній папілярній тиреоїдній карциномі (ПТК). Матеріал і методи. У роботі використано дані Національного канцер-реєстру України (НКРУ), клініко-морфологічного реєстру (КМР) та бази даних Чорнобильського банку тканин (ЧБТ); застосовано епідеміологічні, гістологічні, імуногістохімічні (ІГХ) та статистичні методи дослідження. Результати. До аналітичної бази даних включено 22 966 осіб. Динаміка захворюваності серед опромінених характеризувалася висхідними часовими трендами протягом післячорнобильського періоду. Визначалася суттєва різниця між найбільш і найменш постраждалими регіонами України, яка у 2021 році становила 1,9 раза. При дослідженні гістопатологічних характеристик ПТК при підвищенні Кі67 проліферативного індексу (Кі67 ПІ) визначено, що незалежно від етіології BRAFV600E-позитивні ПТК характеризувалися вищим Кі67 ПІ порівняно з BRAFV600E-негативними ПТК. У радіогенних BRAFV600E-негативних ПТК підвищення Кі67 ПІ було асоційовано з ризиком розвитку рецидивів метастазів. Висновки. Аналіз захворюваності на РЩЗ серед постраждалих внаслідок Чорнобильської аварії дітей та підлітків України має бути обмежений періодом з 1986 по 2021 рік. При радіогенних ПТК, на відміну від спорадичних, підвищення Кі67 ПІ пов’язано з гіршим післяопераційним прогнозом, а саме зі збільшенням ймовірності розвитку рецидивів метастазів, що асоційовано виключно з BRAFV600E-негативним статусом пухлин.