Опитувальник «Композитна оцінка вегетативних симптомів 31» (COMPASS 31): валідація та можливості застосування в діагностиці вегетативної дисфункції у хворих на цукровий діабет 2-го типу - Serhiyenko, V.A.; Sehin, V.B.; Serhiyenko, A.A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2024)
Резюме. Кардіальна автономна нейропатія (КАН) при цукровому діабеті 2-го типу (ЦД2) вважається незалежним чинником ризику серцево-судинної смертності. Враховуючи вплив КАН на якість життя хворих на ЦД2, рекомендується оцінювати симптоми вегетативної дисфункції в кожного пацієнта з діабетом. «Золотий» стандарт у діагностиці КАН базується на результатах тестів кардіоваскулярних рефлексів (сardiovascular autonomic reflex tests, CART’s), проте їх проведення вимагає спеціального обладнання та володіння методиками. Мета: провести оцінку діагностичної інформативності україномовної версії опитувальника «Композитна оцінка вегетативних симптомів 31» (Composite Autonomic Symptom Score, COMPASS 31) як скринінгового тесту підтвердження вегетативної дисфункції у хворих на ЦД2. Матеріал і методи. Це перехресне дослідження, в якому взяли участь 32 особи, із них 16 – пацієнти з ЦД2 і клінічною КАН (основна група) та 16 – практично здорових (контрольна група). Вік і стать обстежених не відрізнялися (р>0,05). КАН верифікували за допомогою CART’s. КАН діагностували при наявності принаймні двох порушених тестів. Лінгвістично валідована українська версія COMPASS 31 була перекладена за допомогою методу прямого/зворотного перекладу. COMPASS 31 складається з 31 запитання, які згруповані в шість доменів. Зважені бали за окремими групами підсумовували до значення загального зваженого бала (total weighted score, TWS). Значення TWS >16,44 вважали порушеним. Статистика – SPSS, IBM SPSS Statistics 20. Результати. Встановлено, що пацієнти з ЦД2 і клінічною КАН мали значно вищі показники TWS за шкалою COMPASS 31 порівняно з контрольною групою (21,8±9,4 vs 11,2±9,1; p<0,05). Найбільший внесок у збільшення показників TWS у пацієнтів із КАН належав секретомоторному (6,4±1,6 vs 1,3±1,1; p<0,05) та шлунково-кишковому (6,0±1,3 vs 1,8±1,0; p<0,05) доменам. Висновки. Застосування опитувальника COMPASS 31 є прийнятним інструментом для проведення скринінгового обстеження, зокрема, для виокремлення пацієнтів із вегетативною дисфункцією.