Ліпідний профіль і рівні С-реактивного білка та інтерлейкіну-6 у хворих на цукровий діабет у пізньому постковідному періоді - Tronko, M.D.; Kovzun, O.I.; Sokolova, L.K.; Pushkarev, V.M.; Levchuk, N.I.; Popova, V.V.; Het’man, N.V.; Pushkarev, V.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2024)
Цукровий діабет (Ц Д) і серцево-судинні захворювання (ССЗ) є факторами, які, з одного боку, ускладнюють перебіг коронавірусної інфекції 2019 року (COronaVIrus Disease 2019, COVID-19), а з іншого – провокують подальші ускладнення цих захворювань. Мета. Дослідити рівень аполіпопротеїну A1 (ApoA1), аполіпопротеїну B (ApoB), ліпідів, C-реактивного білка (C-reactive Protein, CRP) та інтерлейкіну-6 (IL-6) у крові 122 хворих на ЦД і COVID-19 через 2-3 роки після захворювання. Матеріал і методи. ApoA1, ApoB, CRP, IL-6, ліпопротеїни низької щільності (Low Density Lipoproteins, LDL), ліпопротеїни високої щільності (High Density Lipoproteins, HDL) та тригліцериди (TG) визначали за допомогою наборів для імуноферментного аналізу (ELISA) фірми («Elabscience», США). Результати. Визначення впливу COVID-19 на рівні ApoA1 та ApoB, у плазмі крові хворих на ЦД через 2-3 роки після захворювання показало, що вірогідно змінювався тільки рівень ApoB. Разом із тим співвідношення ApoB/ApoA1, яке свідчить про ризик ССЗ, зростало з 0,361 до 0,404. Гендерні відмінності рівнів ApoA1 та ApoB у плазмі крові хворих на ЦД та COVID-19 були відмічені для ApoA1, також рівень ApoA1 змінювався залежно від типу ЦД. Вивчення залежності вмісту аполіпопротеїнів від індексу маси тіла (ІМТ) та рівня глікованого гемоглобіну (HbA1c) показало зниження вмісту ApoA1 і зростання концентрації ApoB в осіб з ІМТ понад 30 кг/м2 та з концентрацією HbA1c більше 7%. Визначення впливу COVID-19 на ліпідний профіль у плазмі крові хворих на ЦД через 2-3 роки після захворювання показало, що LDL та TG зростали, а рівень HDL знижувався. При цьому не відмічалося різниці між легким і важким перебігом COVID-19. Висновок. Спостерігається значне ослаблення реакції організму щодо амплітуди змін концентрації ліпідів та, особливо, аполіпопротеїнів у крові пацієнтів, які перехворіли на COVID-19 2-3 роки тому порівняно з гострим захворюванням.