Підсумки двадцятирічних досліджень імунітету в доклінічну фазу розвитку цукрового діабету 1-го типу в дітей за Програмою ІДЦД: 1. Лейкоцитарний склад та імунофенотип лімфоцитів крові - Zak, K.P.; Popov, V.V.; Gruzov, M.A.; Khomenko, B.M.; Afanasyeva, V.V.; Malynovskaya, T.N.; Tronko, E.N.; Saenko, Ya.A.; Semionova, T.A.; Kulskovskaya, A.B. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2017)
Мета. Дослідити лейкоцитарний склад та імунофенотип лімфоцитів крові в нормоглікемічних дітей з обтяженою спадковістю, що знаходяться в асимптомній фазі розвитку цукрового діабету 1-го типу (ЦД1), яку встановлено на підставі визначення титру автоантитіл до панкреатичних острівців Лангерганса (ОАА). Методи. Обстежено 457 нормоглікемічних дітей з обтяженою спадковістю щодо ЦД1, зареєстрованих у Реєстрі вітчизняної програми ІДЦД (імунітет у доклінічну стадію розвитку цукрового діабету), родичі першої лінії яких хворіють на ЦД1, розділених на чотири підгрупи (1 — здорові, без генетичної схильності до ЦД1; 2 — ОАА-негативні; 3 — ОАА-позитивні; 4 — хворі на ЦД1). Лейкоцитарну формулу визначали традиційно та за допомогою гематологічного аналізатора, імунофенотип лімфоцитів (CD3+Т, CD4+Т, CD8+Т, CD20+, CD56+ клітин) — за допомогою проточної цитометрії (FACS-аналіз), а титр ОАА (IAA , GADA й IA-2A) — за допомогою радіоімунних методів. Результати. У нормоглікемічних ОАА-позитивних дітей відзначаються виражені зміни як природного (нейтрофілопенія, зменшення кількості та активності ПК-клітин (CD56+ лімофоцитів і БГЛ)), так і адаптивного імунітету (зниження відносної та абсолютної кількості CD3+Т, CD4+Т, CD8+Т та, надто, імунорегуляторної субпопуляції CD4+ Т-клітин) порівняно з ОАА-негативною групою дітей з обтяженою спадковістю (p<0,05) і групою здорових нормоглікемічних дітей, без генетичних ускладнень (p<0,001). Висновок. В асимптомну, передклінічну фазу розвитку ЦД1 у дітей відбуваються виражені зміни природного та адаптивного імунітету, що співзвучно з новою концепцією про патогенез і лікування ЦД1, яка полягає в тому, що терапію ЦД1 слід починати не в стадії різкого зниження маси бета-клітин і секреції інсуліну, тобто після появи патологічно клінічних ознак, а в асимптомну фазу, коли автоімунний процес в острівцях лише почався.