Вміст антитиреоїдних антитіл у хворих на автоімунний тиреоїдит та їхні клінічні кореляції - Buldygina, Yu.V.; Haletska, A.H.; Terekhova, H.M.; Klochkova, V.M.; Belyakova, Yu.I. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2024)
Резюме. Актуальність дослідження зумовлена в першу чергу тим, що частота автоімунних захворювань щитоподібної залози (ЩЗ), до яких відносять автоімунний тиреоїдит (АІТ) та хворобу Грейвса (ХГ), значно зросла в останні десятиріччя, а АІТ є найпоширенішим захворюванням ЩЗ, частота якого становить 0,3-1,5 випадку на 1000 осіб. Останнім часом, спостерігаючи за перебігом АЗЩЗ, клініцисти частіше стикаються з «синдромом перехреста» – станом, коли одне автоімунне захворювання ЩЗ «змінюється» іншим зі зміною її функціонального стану – від гіпотиреозу до розвитку тиреотоксикозу і навпаки. Очевидно, що відбувається перехресна зміна антитиреоїдних антитіл, яка змінює функціональний стан ЩЗ, але пускові чинники й патогенетичні механізми цього процесу на сьогодні ще недостатньо вивчені. Мета роботи – вивчити рівні антитіл до тиреопероксидази (АТПО), антитіл до тиреоглобуліну (АТТГ) та стимулюючих антитіл до рецептора ТТГ (сАТ рТТГ) у хворих на АІТ і їхню кореляцію з тривалістю хвороби та функціональним станом ЩЗ. Матеріал і методи. Дослідження виконано в ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України» за допомогою клінічних, лабораторних і статистичних методів. Групу хворих становили 200 пацієнтів з АІТ, серед яких було 193 жінки і 7 чоловіків; середній вік хворих становив 33,80±0,60 роки. У дослідженні були проаналізовані рівні АТПО, АТТГ, сАТ рТТГ у хворих з АІТ залежно від тривалості хвороби та функціонального стану ЩЗ (еутиреоз і гіпотиреоз). Результати. Встановлено, що рівень АТПО, збільшений у два рази порівняно з верхнім референсом нормальних значень був у 74% хворих на АІТ, АТТГ – у 33,5%, сАТ рТТГ – у 12% пацієнтів (одночасно із підвищенням рівня АТПО). Ізольоване підвищення АТПО було в 50,5% пацієнтів, АТТГ – у 7,5%, а відсутність АТПО і АТТГ – у 6,5%. Не виявлено вірогідної різниці між значеннями АТПО, АТТГ, сАТ рТТГ залежно від тривалості захворювання – рівні антитиреоїдних антитіл не відрізнялись у пацієнтів, тривалість захворювання яких становила 1-2 роки порівняно з пацієнтами, які хворіли >10 років. Також з’ясовано, що рівні АТПО, АТТГ, сАТ рТТГ не залежали від наявності/відсутності гіпотиреозу, що може вказувати на те, що «синдром перехреста» може розвиватись і в пацієнтів із гіпотиреозом. Встановлено слабкий позитивний кореляційний зв’язок між рівнями АТТГ і об’ємом ЩЗ.