Ефективність використання безлігатурної методики операції на щитоподібній залозі - OmelchukО.V.; Bolgov, M.Yu. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2024)
Резюме. Питання вдосконалення хірургічної техніки при операціях на щитоподібній залозі (ЩЗ) з метою зменшення кількості ускладнень, часу операції та косметичного дефекту залишаються актуальними і сьогодні. Перспективним є використання принципово нової безлігатурної методики (БМ) тиреоїдектомії за допомогою вітчизняного апарата ЕКВЗ-300 («Патонмед», Україна). Мета. Визначення ефективності використання безлігатурної методики при операціях на ЩЗ. Матеріал і методи. Було проаналізовано 565 операцій в обсязі тиреоїдектомії (без дисекції лімфовузлів шиї), які виконали в період із листопада 2022 року по лютий 2024 року та при об’ємі ЩЗ до 100 см3, зокрема 156 операцій – за розробленою БМ (група БМ) та 409 за класичною методикою (КМ), тобто без використання безлігатурної технології (група КМ). У групі БМ вік пацієнтів становив 8-74 роки (48,34±14,65 року), із них жінок було 129 осіб (82,7%); у групі КМ вік пацієнтів становив 13-76 років (51,15±13,11 року), жінок було 353 особи (86,3%). Порівнювали час операції, післяопераційний рівень іонізованого кальцію та наявність скарг пацієнтів на будь-які зміни голосу на наступний день після операції. Результати. Середній час виконання тиреоїдектомії в групі БМ становив 53,87±0,96 хв, тоді як у групі КМ він становив 61,61±0,77 хв (p<0,001). Середній післяопераційний рівень іонізованого кальцію в групі БМ становив 1,12±0,01 ммоль/л, у групі КМ – 1,07±0,004 ммоль/л (p<0,001). Порівняння випадків наявності будь-яких скарг пацієнтів на зміни голосової функції на наступний день після операції виявили статистично значущу різницю в групах за методикою χ2 (p<0,001): відсутність будь-яких скарг при використанні БМ спостерігалася в 62,61%, тоді як при використанні КМ – у 37,39%. Висновки. Використання розробленої БМ дозволяє скоротити час операції, зменшити падіння рівня іонізованого кальцію та відсоток скарг пацієнтів на будь-які зміни голосу після операції.