Патогенетичні аспекти діабетичного остеоартриту - Orlenko, V.L.; Ivaskiva, K.I.; Kravchuk, M.G. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2024)
Резюме. Ураження опорно-рухового апарата є одним із серйозних, але маловивчених ускладнень цукрового діабету (ЦД). Запальні та/або дегенеративні структурні зміни в суглобах на тлі тривалої гіперглікемії на початкових етапах спричиняють обмеження рухливості суглобів, а згодом призводять до стійких контрактур і інвалідизації хворих. Тому вивчення механізмів формування ураження суглобів у хворих на ЦД є надзвичайно важливим і актуальним. Метою нашого дослідження було виявити рівні специфічних гормонів і біохімічних маркерів метаболізму сполучної тканини у хворих на діабетичну артропатію та встановити їх можливий вплив на розвиток патології суглобів у цієї категорії хворих. Матеріал і методи. Всього в дослідження було включено 77 пацієнтів. Наявність та ступінь тяжкості діабетичної артропатії оцінювали за методом А. Розенблума. Рівні інсуліну, лептину та остеокальцину в сироватці крові визначали методом імуноферментного аналізу з використанням наборів реактивів фірми Diaclone (Франція) та планшетного імуноферментного аналізатора Stat fax 3200 (США). Колагеназну активність оцінювали за методикою, розробленою S. Lindy і J. Halme. Глікозаміноглікани визначали орциновим методом, описаним С.А. Кляцкіним та Р.І. Ліфшицем. Фракції гідроксипроліну виділяли із сироватки крові за методом, запропонованим С. Фреєм. А гідроксипролін ідентифікували за допомогою реактивів фірми Merck (Німеччина). Результати. У результаті дослідження виявлено, що розвиток артропатії не залежить від типу цукрового діабету. Шанси розвитку артропатії в чоловіків і жінок із ЦД 1-го типу були однаковими. Жінки з ЦД 2-го типу мали в 6,4 раза більше шансів на розвиток артропатії, ніж чоловіки. Встановлено, що при обох типах ЦД разом із прогресуванням артропатії спостерігалося підвищення рівнів інсуліну та лептину. Рівні остеокальцину були на 53,9% вищими в пацієнтів із ЦД 1-го типу та артропатією, ніж у пацієнтів без артропатії. Незалежно від типу ЦД у хворих на артропатію спостерігався підвищений рівень біохімічних маркерів, що вказують на катаболічні процеси в сполучній тканині колагенази та вільного гідроксипроліну. Висновок. Таким чином, встановлена важлива роль гормонів інсуліну та лептину в розвитку уражень суглобової системи в пацієнтів із ЦД. Визначення рівнів остеокальцину, колагенази та гідроксипроліну є важливими ранніми маркерами катаболічних процесів у пацієнтів із діабетичною артропатією.