Мелатонін знижує структурні розлади щитоподібної залози в щурів з індукованим вісцеральним ожирінням - Yanko, R.V.; Shcherbatiuk, T.G.; Lithovka, I.G. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2024)
Резюме. Вісцеральне ожиріння (ВО) може викликати безліч захворювань в організмі, зокрема призводити до патології щитоподібної залози (ЩЗ). Тому, пошук та розробка нових ефективних методів профілактики порушень функції ЩЗ при ожирінні є актуальним напрямком досліджень. Одним із таких методів може бути використання гормону шишкоподібної залози – мелатоніну. Мета – дослідити вплив мелатоніну на гістоморфометричні зміни ЩЗ щурів із ВО та оцінити можливість його використання як профілактичного засобу при порушеннях функції залози при цій патології. Матеріал і методи. Для експерименту було відібрано 30 щурів самців лінії Wistar у віці 3 міс. ВО у тварин моделювали шляхом їх утримання на висококалорійному раціоні (ВКР). Було сформовано 3 групи щурів: група І – контроль, група ІІ – тварини, які знаходилися на ВКР протягом 12 тижнів, і група ІІІ – щури, які 8 тижнів знаходилися на ВКР, а потім ще 4 тижні, на додаток до цього раціону, перорально отримували мелатонін (Unipharm Inc., США) у дозі 5 мг/кг. З тканини ЩЗ виготовляли гістологічні препарати. Гістоморфометрію здійснювали за допомогою комп’ютерної програми «ImageJ». У сироватці крові визначали концентрацію загальних ліпідів, тригліцеридів та холестерину. Результати. У щурів, які були на ВКР, спостерігали явні ознаки ВО: вірогідно зросла маса вісцерального жиру та концентрація показників ліпідного обміну. У ЩЗ виявили структурні зміни, які свідчили про її гіпофункцію. Відбувалось спустошення фолікулів від колоїду та пригнічення його накопичення. Спостерігали гіперплазію ЩЗ, що призводила до збільшення її розмірів. Щури, які на додаток до ВКР отримували мелатонін, мали значно менші структурні розлади ЩЗ. Крім того, мелатонін сприяв зменшенню ступеня розвитку ожиріння, а саме знижував масу вісцерального жиру та повертав показники ліпідного обміну до контрольних значень. Висновок. Введення щурам мелатоніну має захисний ефект на ЩЗ від згубного впливу ожиріння. Це може становити практичний інтерес при використанні мелатоніну як профілактичного засобу при порушеннях структури та функції ЩЗ, викликаних ВО.