Ендотеліальна дисфункція в патогенезі ускладнень цукрового д іабету Повідомлення I. Ендотеліальна дисфункція: етіологія, патогенез і методи діагностики - Gozhenko, A.I.; Kuznetsova, H.S.; Kuznetsova, K.S.; Byts, T.N. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2017)
У лекції розглянуто сучасні дані про основні механізми пошкодження та відновлення ендотелію судин, про функції ендотелію та методи діагностики ендотеліальної дисфункції (ЕД). Наведено результати власних досліджень ЕД у пацієнтів із хронічною хворобою нирок (ХХН) на переддіалізній і діаліззалежній стадіях. Оцінювали показники ендотелійзалежної вазодилатації (ЕЗВД) плечової артерії, вміст у плазмі крові метаболітів оксиду азоту NO2 – і NO3 – і циркулюючих десквамаційних ендотеліоцитів (ЦДЕ). Результати свідчать про необхідність комплексної та системної оцінки ЕД, яка ґрунтуватиметься на дослідженні судинної функції ендотелію, вивченні маркерів пошкодження ендотелію, вазоконстрикторних і вазодилататорних субстанцій, чинників ангіогенезу та регенерації ендотелію. Рання діагностика судинної системи сприятиме розробці методів цілеспрямованої корекції ЕД і контролю адекватності проведеного лікування.