Результати роботи ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України» за 2023 рік - Tronko , M.D.; Kovzun , O.I.; Sologub , N.V; Honchar , I.V.; Pasteur , I.P. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2024)
Державна установа «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка Національної академії медичних наук Украни» (далі – Інститут) є консультативним і лікувальним закладом, що надає допомогу дорослим і дітям з ендокринною патологією. Також Інститут є провідною в Україні науково-дослідною базою для підготовки аспірантів, клінічних ординаторів, захисту докторських і кандидатських дисертацій за фахом «ендокринологія», підготовки фахівців на курсах стажування та інформації. Мета. Аналіз результатів роботи Інституту за 2023 р. Матеріал і методи. Об’єктом дослідження став звіт Інституту за 2023 р., а предметом дослідження – наукові звіти за темами та проєктами, статистичні дані по науці й клініці. Методи дослідження – відбір, групування та аналіз наукових звітів і статистичних даних. Результати. У 2023 р. в Інституті продовжено виконання 3 фундаментальних досліджень у сфері теоретичної та клінічної медицини, 6 прикладних і науково-технічних розробок і 1 міжнародної наукової програми. Створено 2 нові технології, впроваджено в практику 12 власних нововведень, з яких 5 нововведень із методів діагностики та 7 – із методів лікування. Опубліковано 87 праць, зокрема 18 – за кордоном. 54 статті опубліковано у виданнях, що індексуються наукометричними базами Web of Science та/або Scopus. Видано 4 монографії, 1 розділ у монографії та стандарт медичної допомоги, а також 4 планових номери науково-практичного медичного журналу «Ендокринологія/Endokrynologia». У стаціонарі проліковано 4423 хворих і проведено 1604 операції, у поліклініці прийнято 27 598 хворих. За результатами державної атестації Інститут віднесено до I кваліфікаційної групи та внесено до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави. У складі Інституту працюють 2 академіки Національної академії медичних наук (НАМН) України та член-кореспонденти Національної академії наук (НАН) України, 1 член-кореспондент НАМН України, 8 професорів, 21 доктор наук і 35 кандидатів наук, 6 заслужених діячів науки й техніки України й 3 заслужених лікаря України. Висновок. Інститут займає провідні позиції серед наукових установ НАМН України.