Основні наукові досягнення відділу дитячої ендокринної патології ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України» як основа розвитку сучасної української дитячої ендокринології - Bolshova , O.V.; Sprynchuk , N.A.; Malinovska , T.M.; Lukashuk , I.V.; Kvachenyuk , D.A.; Pakhomova , V.H.; Vyshnevska , O.A.; Samson , O.Ya. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2023)
Відділ дитячої ендокринної патології (далі – Відділ) ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України» (далі – Інститут), сформований майже 50 років тому, на сьогодні є провідним закладом дитячої ендокринології в Україні. Стимул для створення Відділу в Україні було надано акад. В.П. Комісаренко, та підтриманий проф. Беніковою О.А., яка сформувала основні принципи української клінічної дитячої ендокринології. Головним напрямком наукових досліджень стало вивчення патології росту та статевого розвитку (СР) дітей та підлітків, яке і дотепер залишається пріоритетним науковим напрямком роботи Відділу. Поява нових сучасних біохімічних, гормональних, молекулярно-генетичних, інструментальних методів дослідження, зумовила принципово інший рівень проведення діагностики, диференційної діагностики, лікування ендокринної патології в дитячому та підлітковому віці. З кінця 1989 р. Відділ очолила канд. мед. наук О.В. Большова, під керівництвом якої цей напрямок набув подальшого розвитку. Так, уперше в Україні створено Реєстр хворих на низькорослість, викликану соматотропною недостатністю (СН), що дозволило провести ретельне вивчення етіопатогенезу СН в дитячому та підлітковому віці, дозволяє отримувати коректні дані щодо кількості хворих на СН, визначати потреби в препаратах рекомбінантного гормону росту (рГР); уперше в Україні було здійснено комплексне клініко-гормональне дослідження стану фізичного та СР, вивчені механізми формування низькорослості, особливості функціонування системи гормон росту/інсуліноподібний чинник росту-1/ зв’язуючий білок інсуліноподібного чинника росту-3 (ГР/ІПЧР-1/ІПЧР-ЗБ-3) в дітей та підлітків на тлі різних ендокринних захворювань, вивчена динаміка змін цих показників у процесі лікування. Вперше виконано комплексне дослідження фізичного та гормонального стану, вивчені особливості секреції греліну в дітей із порушенням росту, запропоновані сучасні алгоритми діагностики та оптимальні схеми лікування дітей препубертатного віку з повною та частковою СН, затримкою внутрішньоутробного розвитку (ЗВУР), ідіопатичною та сімейно-конституціональною низькорослістю та синдромом біологічно неактивного ГР (СБНГР). Запропоновані ефективні комбіновані схеми терапії з використанням рГР, препаратів цинку та вітаміну D (віт D). Вперше запропонована схема терапії препаратами рГР та аналогами, зокрема лютеїнізуючим гормоном-рилізинг гормоном (ЛГ-РГ). Дослідження останніх років, головним чином, присвячені гормональним і молекулярно-генетичним дослідженням стану системи ГР/ІПЧР-1/ІПЧР-ЗБ-3/віт D/поліморфізм гена рецептора віт D та розробці сучасних методів діагностики та лікування на основі отриманих результатів. Крім того, велика увага приділяється вивченню особливостей етіопатогенезу, клініки та лікування цукрового діабету (ЦД) в дитячому та підлітковому віці. Результати досліджень стану щитоподібної залози в дітей та підлітків після впливу іонізуючого опромінювання внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС висвітлені в колективних наукових міжнародних публікаціях і монографіях. Колектив Відділу впровадив у практику охорони здоров’я України велику кількість нових методів діагностики та лікування різних захворювань залоз внутрішньої секреції в дитячому та підлітковому віці. Пріоритетність, актуальність і практична значущість цих розробок підтверджені патентами, монографіями, підручниками, посібниками, публікаціями у вітчизняних та міжнародних виданнях.