Папілярна мікрокарцинома щитоподібної залози: клінічні та патоморфологічні відмінності від великих раків - Gorobeiko , M.B.; Dinets , A.V.; Hoperia , V.H.; Pysmenna , Yu.M.; Lovin , A.V.; Abdalla , K.M. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2023)
Папілярна карцинома щитоподібної залози (ПКЩЗ) є частим злоякісним новоутворенням щитоподібної залози. ПКЩЗ розміром 1 см або менше в найбільшому діаметрі класифікується як мікрокарцинома (ПМКЩЗ). До 10% ПМКЩЗ мають біологічно агресивний перебіг, що проявляється інвазивними характеристиками пухлини (інвазія кровоносних судин, лімфатичних судин, периневральна інвазія, поява фігур мітозів), рецидивом карциноми, які є параметрами, які важко передбачити, але які суттєво впливають на прогноз перебігу хвороби. Мета. Дослідити та оцінити клінічні та гістопатологічні особливості ПМКЩЗ порівняно з ПКЩЗ. Матеріал і методи. Виявлено 91 хворого на ПКЩЗ, які проходили оперативне лікування на клінічних базах кафедри хірургії ННЦ «Інститут біології та медицини» Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. У досліджуваній когорті з 91 пацієнта в 50 (85%) хворих діагностовано ПМКЩЗ, у 41 (15%) — ПКЩЗ. Результати. Інвазію в лімфатичні судини достовірно рідше діагностували в 15 (30%) пацієнтів у групі ПМКЩЗ порівняно з 24 (58%) пацієнтами в групі ПКЩЗ (p<0,005). Також у групі ПМКЩЗ не було діагностовано жодного випадку периневральної інвазії карциноми, що достовріно нижче порівняно з 4 (10%) пацієнтами в групі ПКЩЗ (p<0,005). Подальший аналіз патоморфологічних даних також показав статистично значущу різницю між даними макроскопічної та мікроскопічної інвазії карциноми. Мікроскопічна екстратиреоїдна інвазія карциноми рідше виявлялася в пацієнтів групи ПМКЩЗ – 2 (4%) хворих, порівняно з 12 (29%) пацієнтами у групі ПКЩЗ (p<0,005). Макроскопічна екстратиреоїдна інвазія діагностувалась значно рідше в пацієнтів групи ПМКЩЗ в 1 (2%) пацієнта, порівняно з 9 (22%) пацієнтами в групі ПКЩЗ (p<0,005). Висновки. ПМКЩЗ виявляє нижчу біологічну агресивність, ніж ПКЩЗ, про що свідчать нижча частота мікроскопічної та макроскопічної інвазії, периневральної інвазії та лімфатичної інвазії. Мікрокарциному можна вважати більш сприятливим прогностичним фактором для пацієнтів із ПКЩЗ.