Результати роботи ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України» за 2022 рік - Tronko , M.D.; Kovzun , O.I.; Sologub , N.V.; Honchar , I.V.; Pasteur , I.P. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2023)
Державна установа «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка Національної академії медичних наук України» (далі — Інститут) є консультативним і лікувальним закладом, що надає допомогу дорослим і дітям з ендокринною патологією. Також Інститут є провідною в Україні науково-дослідною базою для підготовки аспірантів, клінічних ординаторів, захисту докторських і кандидатських дисертацій за фахом «ендокринологія», підготовки фахівців на курсах стажування та інформації. Мета — аналіз результатів роботи Інституту за 2022 р. Матеріал та методи. Об’єктом дослідження став звіт Інституту за 2022 р., а предметом дослідження — наукові звіти за темами та проєктами, статистичні дані по науці й клініці. Методи дослідження — відбір, групування та аналіз наукових звітів і статистичних даних. Результати. У 2022 р. в Інституті продовжено виконання 5 фундаментальних досліджень у сфері теоретичної та клінічної медицини, 9 прикладних і науково-технічних розробок і 1 міжнародної наукової програми. Створено 1 нову технологію, впроваджено в практику 16 власних нововведень, з яких 5 нововведень із методів діагностики та 11 — із методів лікування. Опубліковано 113 праць, у т.ч. 20 — за кордоном. 18 статей опубліковано у виданнях, що індексуються наукометричними базами Web of Science та/або Scopus. Видано монографію, 2 розділи в книзі та довідник, а також 4 планових номери науково-практичного медичного журналу «Ендокринологія/Endokrynologia». У стаціонарі проліковано 3 038 хворих і проведено 1 046 операцій, у поліклініці прийнято 32 076 хворих. За результатами державної атестації Інститут віднесено до I кваліфікаційної групи та внесено до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави. У складі Інституту працюють 2 академіки Національної академії медичних наук (НАМН) України та член-кореспонденти Національної академії наук (НАН) України, 1 член-кореспондент НАМН України, 8 професорів, 20 докторів наук і 36 кандидатів наук, 6 заслужених діячів науки й техніки України і 4 заслужених лікарів України. Висновок. Інститут займає провідні позиції серед наукових установ НАМН України.