Історія, сучасний стан та перспективи розвитку відділу хірургії ендокринних залоз ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України» - Bolgov , M.Yu.; Omelchuk , O.V.; Komisarenko , I.I.; Ostafiichuk , M.V.; Shchupachynska , L.O.; Yanchiy , I.R.; Tarashchenko , Yu.M.; Rybakov , S.Yo. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2023)
Відділ хірургії ендокринних залоз (Відділ) ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. акад. В.П. Комісаренка НАМН України» (Інститут) на сьогодні налічує більш як 55 років від початку свого заснування. До 50-х років минулого століття ендокринна хірургія була представлена в основному операціями на щитоподібній залозі (ЩЗ), переважну більшість яких виконували в загальнохірургічних відділеннях. У 1965 році з ініціативи академіка АМН та НАН України В.П. Комісаренка в м. Києві було створено Науково-дослідний інститут ендокринології та обміну речовин МОЗ УРСР. Саме так Інститут називався на час створення і впродовж ще довгих років. З перших днів роботи Інституту в його складі розпочало функціонувати хірургічне відділення, яке очолив 32-річний кандидат медичних наук, асистент кафедри загальної хірургії Київського медичного інституту І.В. Комісаренко. Діяльність клініки з перших днів характеризувалася високою хірургічною активністю та широким діапазоном втручань. З самого початку у Відділі виконувалися всі види операцій із приводу захворювань ЩЗ, але вже через кілька місяців була виконана перша тотальна двобічна адреналектомія з приводу хвороби Іценка-Кушинга, адреналектомії з приводу пухлин кіркової речовини надниркових залоз (ННЗ) і феохромоцитоми (ФХ). Оперували хворих із приводу гіперпаратиреозу, полікістозу яєчників, гормонально активних пухлин підшлункової залози та аномалій статевого розвитку. У 1977 році було завершено будівництво клінічного корпусу, у розпорядження Відділу було надано відділення на 40 ліжок. Останніми роками у Відділі виконують майже 1500 оперативних втручань щорічно. В клініці Інституту створено оригінальну сучасну комп’ютерну систему отримання, опрацювання та зберігання медичної інформації «TherDep». Завдяки власним розробкам і досвіду колектив Відділу впровадив у практику охорони здоров’я України велику кількість нових методів діагностики та лікування різних захворювань залоз внутрішньої секреції. Пріоритет цих розробок підтверджено більш ніж 900 опублікованими науковими роботами, 38 патентами та 7 монографіями. Одним із перспективних напрямків в ендокринній хірургії, якими займається Відділ сьогодні, є розробка та впровадження в практику мінімальноінвазивних методів лікування захворювань ЩЗ, ННЗ та прищитоподібних залоз (ПЩЗ), а також впровадження генетичного тестування.