Вплив ендогенних та екзогенних естрогенів на функціональний стан мітохондрій серця щурів із цукровим діабетом 2-го типу - Gorbenko, N.I.; Kiprich, T.V.; Borikov, A.Yu.; Ivanova, O.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2017)
Метою роботи було дослідження впливу гіпоестрогенії та екзогенного 17β естрадіолу на функціональний стан мітохондрій серця в самиць щурів із цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2). Матеріали та методи. Оцінено глюкозний гомеостаз, визначено інтенсивність продукції активних форм оксигену, активність аконітази, сукцинатдегідрогенази та концентрацію цитохромів дихального ланцюга в мітохондріях серця. Результати. Встановлено, що гіпоестрогенія посилює розвиток мітохондріальної дисфункції в кардіоміоцитах щурів із ЦД2, збільшуючи продукцію активних форм оксигену та знижуючи активність аконітази. Водночас пероральне введення 17β-естрадіолу запобігає порушенню мітохондріальної функції в серці оваріектомованих щурів із ЦД2 за рахунок зниження інтенсивності оксидативного стресу та підвищення активності аконітази та вмісту компонентів комплексів III і IV електрон-транспортного ланцюга. Висновки. Виявлений протективний вплив екзогенного 17β-естрадіолу щодо розвитку мітохондріальної дисфункції кардіоміоцитів у діабетичних щурів із гіпоестрогенією свідчить про перспективність подальших досліджень у напрямку розробки статево-специфічної профілактики та терапії діабетичних серцево-судинних ускладнень у жінок після менопаузи.