Вимір коефіцієнта затухання — новий неінвазійний метод ультразвукової діагностики стеатогепатозу - Marunchyn, N.; Dynnyk, B.; Kobyliak, N.; Fedusenko, A.; Barannyk, E. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2017)
Дослідження проведено з метою розробки та впровадження в клінічну практику нового методу для діагностики та подальшого контролю ефективності лікування стеатогепатозу в пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2). Матеріали та методи. Проведено ультразвукове дослідження (УЗД) органів черевної порожнини (ОЧП) у 949 пацієнтів. Діагноз жирової хвороби печінки (ЖХП) встановлювали за критеріями Хамагочі. Вимір коефіцієнта затухання (ВКЗ) у правій і лівій частках печінки проводили на приладі Soneus P7 (Ultrasign, Україна) з конвексним датчиком 1-6 МГц. Для визначення діагностичної точності ВКЗ у 142 пацієнтів оцінено дані комп’ютерної томографії (КТ) ОСП у нативній фазі та параметра контрольованого затухання (CAP) на приладі Fibroscan (Echosens, Франція). Результати. У дослідженні обґрунтовано доцільність застосування ВКЗ у пацієнтів зі стеатогепатозом. Висновки. Доведено, що результати ВКЗ корелюють із показниками КТ і CAP. ВКЗ можна застосовувати як новий метод неінвазійної діагностики стеатогепатозу, він дозволяє кількісно оцінити ступінь прогресування стеатозу.