Дисекції шиї при метастазах високодиференційованого раку щитоподібної залози - Kovalenko, A.Ye.; Ostafiichuk, M.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2022)
На сьогодні однією з основних проблем в ендокринній хірургії є вибір правильної хірургічної тактики при метастазах високодиференційованого раку щитоподібної залози (ЩЗ). Раннє виявлення метастазів та своєчасне хірургічне їх видалення дозволяє в більшості випадків запобігти дисемінації захворювання. Мета роботи — оцінити поведінку та значущість лімфогенного метастазування раку ЩЗ, визначити оптимальні підходи до лікування локо-регіонарних метастазів. Матеріал і методи. Пацієнти були прооперовані та спостерігалися у відділі хірургії залоз внутрішньої секреції ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України» в період з 1990 по 2021 рік. Результати. Великі дисекції, необхідні при метастазах в латеральні лімфатичні вузли (ЛВ) шиї, пов’язані з можливістю пошкодження нерва (додаткового, крайового нижньощелепного, симпатичного, діафрагмального, блукаючого, під’язикового і плечового), небезпекою кровотечі та лімфореї, а також косметичними проблемами (довший розріз). Ускладнення при бокових дисекціях шиї досягають 50%, зокрема лімфорея — до 3,6%, хронічний біль у шиї та оніміння — 11% [13]. Деякі дослідження показують, що додаткова латеральна дисекція шиї при хірургічному втручанні на центральному шийному відділі подвоює ризик транзиторного гіпопаратиреозу. Висновки. При тиреоїдній карциномі (ТК) профілактична центральна дисекція шиї повинна проводитись групі пацієнтів проміжного та високого ризику. При невеликих неінвазивних папілярних ТК без діагностованих метастазів профілактична центральна шийна дисекція може не виконуватися. Підозрілі латеральні ЛВ шиї слід оцінювати за допомогою тонкоголкової аспіраційної пункційної біопсії ЩЗ під ультразвуковим контролем для підтвердження бокового ураження шиї, а за наявності показань слід виконувати комплексну терапевтичну дисекцію шиї на рівнях IIa, III, IV та Vb. Відсутність ознак метастатичного ураження ЛВ I або IIb відсіків шиї дозволяє не проводити їхню рутинну дисекцію, і це до того ж знижує ризик пошкодження додаткового нерва.