Використання метформіну пролонгованої дії в практиці сімейного лікаря: системний огляд - Tkachenko, V.I.; Sadovnik, Ya.A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2017)
Цукровий діабет (ЦД) є і хронічним неінфекційним захворюванням із високими темпами розповсюдження, і часто стає причиною смерті, і має цілу низку ускладнень, а також є чинником, який збільшує видатки системи охорони здоров’я. Мета — проаналізувати особливості фармакотерапії та фармакодинаміки, безпечність та ефективність використання метформіну пролонгованої дії у хворих із ЦД 2-го типу (ЦД2) у практиці сімейного лікаря. Матеріали та методи. Проведено системний аналіз публікацій за 2000-2015 рр. у пошукових системах JAMA, Scholar, NCBI, Cochrane Library та PubMed, а також у журналах і виданнях матеріалів конференцій, які найбільше відповідали розкриттю поставленої мети. Результати. Встановлено, що метформін пролонгованої дії як препарат першої лінії в лікуванні ЦД2 є високоефективним цукрознижувальним препаратом, вірогідно має кардіопротекторні, протипухлинні властивості, ефективно знижує інсулінорезистентність, вміст у крові загального холестерину та його фракцій, зменшує ІМТ, збільшує рівень ЛПВЩ, поліпшує мікроциркуляцію, знижує рівні С-реактивного білка та тромбогенних чинників. Високий рівень безпеки обумовлено зниженням частоти побічних впливів на ШКТ і практично відсутністю лактат-ацидозу, можливістю застосування у хворих із супутньою серцево-судинною патологією та онкологічними захворюваннями, а також у дітей і підлітків з ожирінням. Висновки. Показано високу ефективність і безпечність застосування метформіну пролонгованої дії в моно- та комбінованій терапії, що дозволяє ширше застосовувати препарат у загальній лікарській практиці.