Діагностика змін серцево-судинної діяльності під впливом гіпоглікемії в пацієнтів із цукровим діабетом 1-го типу - Pertseva, N.O.; Moshenets, K.I. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2017)
Проведено огляд літератури за проблемою впливу гіпоглікемічних станів як досить частих і небезпечних ускладнень цукрового діабету 1-го типу на серцеву діяльність. Розглянуто переваги контролю стабільності глікемії за допомогою систем її тривалого моніторингу. Звернено увагу на можливість оцінки змін стану серцево-судинної системи за допомогою визначення довжини QT- інтервалу та обчислення часових і частотних параметрів варіативності ритму серця за даними холтерівського моніторингу. Розглянуті методики дозволяють виявити потенціальні групи ризику серед пацієнтів із цукровим діабетом, надто з частими гіпоглікеміями, дають можливість контролювати вегетативне забезпечення серцевої діяльності та запобігати виникненню фатальних аритмій на тлі гіпоглікемічних станів.