Вивчення тиреоїдного стану після хірургічних втручань на щитоподібній залозі з використанням електрозварювання біологічних тканин - Кваченюк, А.М.; Suk, L.L.; Antoniv, V.R. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2017)
Вступ. Проаналізовано тиреоїдний стан пацієнтів після хірургічних втручань на щитоподібній залозі (ЩЗ) із застосуванням хірургічної тактики, вдосконаленої технологією електрозварювання біологічних тканин (ЕБТ). Матеріали та методи. Спостерігали 212 пацієнтів, які підлягали хірургічним втручанням на ЩЗ за медичними показаннями. Розподілили пацієнтів на основну групу (96 осіб), де використовували ЕБТ, і порівняльну (116 осіб), де оперували без ЕБТ. Також пацієнтів розподіляли за обсягом операцій і передопераційним тиреоїдним станом. У пацієнтів визначали тиреотропний гормон, вільний тироксин, вільний трийодтиронін перед операцією, через 2 місяці та через рік після операції. Результати. Доведено, що поопераційний тиреоїдний стан залежить від обсягу виконаної операції, від якості замісної гормональної терапії в поопераційний період і майже не залежить від суттєво поліпшеної впровадженим ЕБТ хірургічної технології.