Механізми регенерації ендотелію за цукрового діабету - Kuznetsova, H.S.; Kuznetsova, K.S.; Byts, T.M.; Bobryk, L.M.; Kuznetsova, O.M.; Gozhenko, A.I. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2018)
Ендотелій судин — основний орган-мішень, що потерпає за цукрового діабету (ЦД) і серцево-судинних захворювань (ССЗ). В огляді розглянуто роль ендотеліальних прогеніторних клітин (ЕПК) у регенерації ендотелію та утворенні нових кровоносних судин. Описано механізми міграції та мобілізації ЕПК із кісткового мозку в зону пошкодження. Наведено дані про зниження кількості та порушення функції ЕПК за ССЗ і ЦД, а також про гетерогенність популяції ЕПК, про різні комбінації поверхневих маркерів, які використовуються для ідентифікації даних клітин. Наразі не існує протоколу для ідентифікації ЕПК, що підтверджує актуальність пошуку фенотипу ЕПК, який може буде прийнятий за стандарт.