Взаємозв’язок між рівнем тестостерону, індексом маси тіла та тривалістю захворювання на ЦД 2 типу - Marusyn, O.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2012)
У статті проаналізовано рівень тестостерону та індекс маси тіла у хворих на цукровий діабет 2 типу і досліджено їх взаємозв’язок. У дослідженні брали участь 72 особи чоловічої статі, хворі на цукровий діабет 2 типу та метаболічний синдром, різних вікових категорій (30-39 р., 40-49 р., 50-59 р., 60 років і старші). До контрольної групи увійшли чоловіки відповідного віку з надмірною масою тіла, але без цукрового діабету. Дослідження показало, що на рівень тестостерону впливають ступінь ожиріння, тривалість цукрового діабету та вік хворого. Найнижчий рівень тестостерону спостерігався у віці 50-59 років і корелював із масою тіла.