Взаємозв’язок резистину та прозапальних інтерлейкінів у хворих на метаболічну кардіоміопатію на тлі цукрового діабету 2 типу та кардіоміопатію при розладах травлення - Zhuravlyova, L.V.; Sokolnikova, N.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2012)
Обстежено 64 хворих на метаболічну кардіоміопатію на тлі цукрового діабету 2 типу з підвищеною вагою, 16 хворих на кардіоміопатію при розладах травлення і 20 практично здорових осіб із метою визначення стану і взаємозв’язків резистину, інтерлейкіну-1β та інтерлейкіну-6. У хворих на метаболічну кардіоміопатію на тлі цукрового діабету 2 типу порівняно з хворими на кардіоміопатію при розладах харчування є більш вираженими структурно-функціональні зміни міокарда, які розвиваються не тільки за рахунок активації медіаторів запалення, а й за рахунок таких чинників, як інсулінорезистентність, глюкозотоксичність, надмірне накопичення інтраабдомінального жиру та, відтак, підвищеної експресії адипокіну з прозапальною активністю – резистину. Високодостовірні кореляційні зв’язки між резистином, інтерлейкіном-1β, інтерлейкіном-6 у групі хворих на метаболічну кардіоміопатію на тлі цукрового діабету 2 типу з надмірною масою тіла можуть свідчити про взаємну потенціювальну роль цих чинників у розвитку структурно-функціональних змін міокарда у вищезазначеного контингенту хворих.