Рівень ядерного чинника с-Fos у клітинах альдостероми людини під впливом калію - Lukashenia, O.S.; Levchuk, N.I. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2018)
Іони калію відіграють важливу роль у регуляції стероїдогенезу, водно-сольового балансу, апоптозу, проліферації. Проте ядерний етап перенесення сигналу агоніста в адренокортикоцитах залишається мало вивченим. Метою роботи було визначення дії іонів калію на рівень ядерного чинника транскрипції c-Fos у пухлинах кори надниркових залоз (альдостеромах) людини. Методи. Експресію чинника транскрипції c-Fos визначали в альдостеромах за допомогою вестерн-блот аналізу. Результати. За фізіологічної концентрації іонів калію 3,5 ммоль/л спостерігалося збільшення рівня чинника c-Fos у клітинах альдостероми людини порівняно з таким в інкубаційному середовищі без калію. Під дією 8,5 ммоль/л іонів калію рівень cFos не змінювався. Обговорюється можлива участь транскрипційного чинника c-Fos у стероїдогенних ефектах K+. Висновок. Показано, що K+ може безпосередньо впливати на рівень експресії ядерного транскрипційного чинника c-Fos у тканині альдостером людини.