Гемодинаміка й судинна реактивність інтракраніальних артерій мозку у хворих на гіпотиреоз з артеріальною гіпертензією - Mikhailenko, Ye.Yu.; Zubkova, S.T.; MіzinaN.P. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2013)
У хворих на гіпотиреоз, асоційований з артеріальною гіпертензією і без неї, проведено дуплексне транскраніальне сканування інтракраніальних артерій Вілізієвого кола (середньої, задньої) та сегмента V4 хребетних артерій мозку. Аналізували величину пікової систолічної швидкості кровоплину та індекс резистивності, отриманий на основі проведення функціональних проб, для вивчення міогенного та метаболічного механізмів регуляції судин. Виявлено зниження пікової систолічної швидкості кровоплину в середній мозковій артерії з однієї сторони і в хребетних артеріях – з обох сторін. У 50% хворих гемодинамічні порушення супроводжувались змінами судинної реактивності, про що свідчила поява негативних (у 41,67%) і парадоксальних реакцій (у 8,33%) пікової швидкості кровоплину при проведенні метаболічної дилататорної проби. Встановлені зміни частіше виявлялись у хворих на гіпотиреоз у поєднанні з артеріальною гіпертензією.