Ригідність артерій, серцево-судинні захворювання і цукровий діабет (огляд літератури і власні дані) - Serhiyenko, V.A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2013)
В огляді представлені сучасні дані про методи визначення, діагностичну значимість змін параметрів жорсткості артерій, зокрема результатів артеріографічного визначення швидкості поширення пульсової хвилі (ШППХ), амбулаторного індексу жорсткості аорти (АІЖА), індексу аугментації в аорті (ІА ао) та ІА на плечовій артерії (ІА бр) при серцево-судинних захворюваннях (ССЗ), цукровому діабеті (ЦД), кардіоваскулярній формі діабетичної автономної невропатії (ДАНС). Представлені результати власних досліджень визначення параметрів жорсткості артерій, концентрації циркулюючого інсуліну (ІРІ), N-термінального фрагмента мозкового натрійуретичного пептиду (NT-proBNP) в крові, структурно-функціонального стану міокарда в 65 хворих на ЦД 2 типу, із них 12 пацієнтів із ЦД 2 типу без верифікованих ССЗ, 14 хворих із субклінічною стадією ДАНС, 18 – із функціональною, 21 – із функціонально-органічною. Встановлено, що ЦД 2 типу без ССЗ характеризується тенденцією до підвищення жорсткості артерій; субклінічна стадія – підвищеною ШППХ ао; функціональна – підвищенням ІА ао і ІА бр, ШППХ, АІЖА; функціонально-органічна – підвищеними і патологічними змінами ригідності артерій. ДАНС супроводжується підвищенням інсулінової резистентності, вмісту ІРІ, NT-proBNP. Існує пряма кореляційна залежність між концентрацією NT-proBNP і збільшенням маси міокарда лівого шлуночка (ММЛШ), ШППХ; ШППХ і ММЛШ. Отримані результати дозволяють припустити наявність патофізіологічних зв’язків між метаболічними, функціональними та структурними порушеннями міокарда у хворих на ЦД 2 типу з кардіоваскулярною формою автономної невропатії.