L-аргінін у лікуванні пацієнтів із цукровим діабетом і діабетичною кардіоміопатією - Belchina, Yu.B.; Sokolova, L.K. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2018)
Метою дослідження було вивчення внутрішньосерцевої гемодинаміки у хворих на ЦД1 молодого віку та оцінка доцільності й ефективності застосування L-аргініну для корекції виявлених порушень. Матеріал і методи. Оцінку систолічної та діастолічної функції лівого шлуночка (ЛШ) здійснено в 70 хворих на ЦД1 і в 30 осіб контрольної групи аналогічного віку. Дослідження проводили в дуплексному режимі (поєднання 2-мірної ЕхоКГ і ДЕхоКГ). Традиційну терапію доповнювали L-аргініном (4,2% розчин препарату Тивортин, «Юрія-Фарм», Україна). Курс лікування становив 10 днів. Потім препарат призначали у вигляді питного розчину протягом 1 міс. Результати. Отримані дані свідчать про позитивний вплив L-аргініну на функціональний стан внутрішньосерцевої гемодинаміки у хворих на ЦД1 молодого віку.