Ефективність використання метилкобаламіну в комплексному лікуванні діабетичної периферичної нейропатії - Sokolova, L.K.; Belchina, Yu.B.; Ozeryanskaya, O.E.; Chervyakova, S.A.; Tronko, M.D. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2019)
Діабетична нейропатія — найбільш часте ускладнення ЦД, що трапляється в 30-90% пацієнтів. Актуальність дослідження зумовлено поширеністю діабетичної нейропатії, а також оцінкою ефективності використання метильованої форми вітаміну В12 у лікуванні пацієнтів із ЦД. Метою даного дослідження було визначення ефективності метилкобаламіну (препарат Діакобал, «Кусум Фарм») у комплексному лікуванні пацієнтів із ЦД, ускладненим діабетичною периферичною нейропатією (ДПН). Матеріал і методи. Дослідження проведено простим відкритим методом. Для скринінгу та визначення вираженості симптомів ДПН використовували Мічиганський опитувальник для скринінгу нейропатії (The Michigan Neuropathy Screening Instrument, MNSI), шкалу неврологічних симптомів (Neurological Symptoms Score, NSS), Європейський опитувальник оцінки якості життя (European Quality of Life Questionnaire, EQ‑5D). Неврологічне обстеження пацієнтів включало оцінку різних видів чутливості (больової, тактильної, вібраційної, холодової, теплової, пропріоцептивної, відчуття тиску). Усім пацієнтам визначали рівень у крові вітаміну В12 (ціанокобаламіну). Пацієнтам із ДПН, незалежно від показників вмісту вітаміну В12, до схеми традиційного лікування ДПН додавали Діакобал.